De Visman

De visman

Vissoep werd vroeger gemaakt van de vissen die niet meer te verkopen waren. Men kookte wat aangelegd zeewater met de visjes, wat groente erbij en zo had je evengoed een voedzame maaltijd. Veel voor weinig.

Bouillabaisse zoals de officiële naam is, is omgeven door mystiek en inmiddels officiële regels. Dit alles suggereert dat het alleen in dure restaurants, in een mooi pak en een passende entourage, genuttigd kan worden.

vissers portugal

Mijn 1e ontmoeting met deze soep was in Portugal waar we met vrienden een fietstocht maakten van Lissabon naar Porto. Ik praat dan inmiddels alweer over 25 jaar geleden toen mijn culinaire ambities nog niet eens in de kinderschoenen stonden.

De hele tocht langs de kust zagen we mannen met vissersbootjes in de weer.

Aan de stranden veel droogrekken met kabeljauw. Deze gedroogde zoute vis Bacalhau genaamd, is volksvoedsel nr. 1 in Portugal. “Fiel Amigo” of wel trouwe vriend. Er zijn 365 gerechten met Bacalhau. Voor elke dag een.

Dit was de wereld waarin we afgepeigerd door de hoge temperatuur s’avond laat het vissersdorpje in kwamen, op zoek naar een restaurantje. Uiteindelijk vonden we er eentje. Met veel lokale bezoekers aan de bar en de tafeltjes, net even te veel TL balken en de televisie te hard op “onzin”.

Tussen het geschreeuw van de kinderen, het was immers pas half elf, zag ik een man aan de bar naar ons kijken. Hij had zijn visserskloffie nog aan.

De soep die ik bestelde bevatte ingrediënten die ook voor mij nieuw waren met een zo intense smaak dat mijn smaakpupillen deze rechtstreeks in mijn permanent geheugen brandde. Ik ben deze soep nooit vergeten.

De man aan de bar knikte vriendelijk. Ik zag dat hij mij zag genieten van de vissen die hij op de markt niet had kunnen verkopen. En met een trotse teug keerde hij terug in zichzelf.

Toen we de volgende dag vroeg, om de hitte te ontwijken, aan onze volgende tocht begonnen, zag ik de man langzaam naar zijn bootje lopen. Hij zwaaide kort zich niet beseffend welke indruk hij en zijn vis had achtergelaten.

Zie ook:

http://www.smaakwerk.nl/gerechten/

 

 

Comments are closed.