Over eten en sex

Artusi wordt gezien als de grondlegger van de Italiaanse keuken. Hij reisde door Italië om de verschillende streekgerechten op te schrijven. Dit in combinatie met zijn persoonlijke verhalen.  Zijn boek “ De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten” uit 1892 werd een bestseller. In zijn boek geeft hij tips om gezond oud te worden.

Zijn filosofie was helder. Er zijn maar 2 dingen echt belangrijk in het leven. Voortplanting en eten. Sterker!  Als de mens niet was gemaakt om te genieten van sex en eten zouden we direct ophouden te bestaan. Zowaar geen slecht perspectief.artusi-book

Ook de paralellen zijn helder. Zowel het erotische leven als de keuken kennen uitdagingen, hoogtepunten en teleurstellingen. Beide moet je leren ontdekken en onderhouden. De euforie als de ander geniet van jou inspanning is in beide gevallen groot.

Beiden bindt mensen en beide gevallen moet liefde de basis zijn.

Gelukkig zien we langzaam een kentering in de verziekte eetcultuur waarbij alleen de snelheid waarmee het eten word geserveerd telt en zout en smaakversterkers de norm zijn geworden. De norm om zo snel mogelijk ongezond oud te worden.

Toen ik laatst in een restaurant met iemand een heerlijke risotto zat te eten, liet hij zich met een zucht bij de eerste hap ontvallen, “ dit is net zo lekker als klaarkomen” . Ik voelde de glimlach op Artusi’s gezicht. Je kookt niet om te voeden. Je kookt om mensen te raken en lekker lang te laten genieten.

 

Comments are closed.