Lucio's eiersalade

eiersalade

 

Bereidingswijze:

Kook de eieren. Klein beetje zout bij de eieren doen.Snij alle ingrediënten in kleine fijne blokjes Brunoise. (niet malen of prakken) Daarna de mayonaise toevoegen

Mayonaise is een Koude emulsie op basis van eierdooier en olie, waaraan azijn, zout, peper en mosterd worden toegevoegd.  Door extra ingrediënten aan een gewone mayonaise toe te voegen ontstaat een zeer gevarieerd gamma van sauzende smaak hangt van de toegevoegde ingrediënten af: fijngehakte tuinkruiden, kerrie, tomatenpuree, fijngehakte waterkers, kaviaar, ansjovis, knoflook, kappertjes, augurken, kervel, fijngehakte truffel enzovoort.

Mayonaise maken Voor het slagen van een goede mayonaise is het nodig dat alle ingrediënten dezelfde temperatuur hebben. Sommigen adviseren de eierdooier enkele minuten in de mosterd te laten rusten voordat de olie wordt toegevoegd. Een geschifte mayonaise kan eventueel hersteld worden door er beetje bij beetje een nieuwe dooier aan toe te voegen, een beetje mosterd, enkele druppels azijn of water. Bewaar mayonaise niet in de koelkast maar wel op een koele plaats.

Mayonaise recept  Doe 1 eierdooier in een kom. Voeg 1 mespunt zout en 1 mespunt peper toe. Roer dit met de garde door en ga dan over tot het toevoegen van 1 liter olie (olijf-, zonnebloem-, maïs-, arachideolie): doe dit eerst druppelsgewijs en klop onophoudelijk en gestaag in hetzelfde tempo en op dezelfde manier. Ga over tot het toevoegen van kleine scheutjes totdat de mayonaise stijf is geworden (1 eierdooier kan minstens 250 ml olie emulgeren). Breng de saus op smaak met wijnazijn (naar wens dragonazijn) of met citroensap en ten slotte met zout en peper. Voordat u de olie gaat toevoegen, kunt u 1 theelepel witte mosterd door de eierdooier roeren.