Zeg . . . ken jij de mosselman?

Zeg . . .  ken jij de mosselman?

Op onze vakantie in Bretagne kom je waar je ook rijdt borden tegen met “moules frites”. Bretagne is met Zeeland bij uitstek een gebied om deze weekdieren te proeven.

Op onze camping die werkelijk pal aan de kust lag was een restaurant. Bij nadere inspectie was het een soort keet met wat verouderde keukenapparatuur. Achter het fornuis een vrolijk ogende man die zijn hele gezin had ingeschakeld om de logistiek in het restaurant te controleren.mosselman02

Toen ik de 2e avond eigenlijk geen zin had om te koken zijn we naar het restaurant gegaan om de mosselen aan een steekproef te onderwerpen. Zijn oudste prachtige dochter ontving ons met open armen. Gaat u zitten maar, zo waarschuwde ze, het kan wel lang duren gezien de drukte in het restaurant. Er waren immers 3 tafels bezet.

Het zweet brak me uit. Het enthousiasme van de mensen was groot, maar de entourage belabberd.

Mosselen wilden we met zijn allen. Echter verschillende soorten bereidingen was niet mogelijk. We moeten uit een kiezen. De kok die zich er hoogstpersoonlijk mee kwam bemoeien stelde mosselen met gorgonzola voor. Ik moest wennen aan het idee en keek hem even aan. Hoe lang werk je hier al als kok vroeg ik. Al 30 jaar verzekerde hij mij in gebrekkig engels, het vak geleerd van mijn vader. Ik zag dat hij niet loog.

Na een paar glazen wijn kwamen de mosselen op tafel. Voor het afval was een “oude plastic bak op tafel geplaatst die steeds keurig door de jongste zoon werd verwisseld.

Mosselen maken is niet moeilijk, maar mosselen perfect bereiden een kunst. Deze mosselman verstond zijn vak en ondanks de entourage heb ik de lekkerste mosselen van mijn leven gegeten.

Toen ik hem na het eten een hand gaf en hem bedankte, glimlachte hij. Niet verder vertellen zei hij, dit is mijn recept. De mosselman draaide zich langzaam om, om met zijn volgende gerecht te beginnen.

Ja ik ken de mosselman enne . . . . .  hij woont in Bretagne.

Zie ook:

http://www.smaakwerk.nl/gerechten/

 

 

Comments are closed.