Lusten en Oesters

Lusten en Oesters

Snobisme was het eerste wat in me opkwam als ik vroeger aan oesters dacht. De associatie met geld, mooie auto, dito vrouwen met bijpassend libidoverhoging, kaviaar enz. was al snel gemaakt.

DSC_0022

Mijn 1e ervaring met oesters was toen ik in een culinaire week als gevolg van onderbezetting in de oesterbar werd gezet. Na 5 minuten instructie stond ik gereed met mijn theedoek en oester mes. Bij de 2e oester snelde ik alweer terug naar de EHBO om pleisters te halen. Bloedlink maar die dag heb ik oesters leren eten. Ze zijn heerlijk !!

Feiten, facts & fabels? De oester is een gezonde hap, weinig calorieën, veel eiwitten en rijk aan zink. Zink is goed voor de hersenen dus wie slim wil zijn?  Frankrijk en Zeeland zijn hofleveranciers van deze mooie schaaldieren.

De oester wordt geprezen om zijn libido verhogende kwaliteiten. Maar da’s een lastige. Iedereen roept het, maar niemand bevestigt het. Immers als je meld dat na het eten van de oesters de prestaties in je slaapkamer zijn verrijkt, zegt dat mogelijk veel over hoe het was. Het verschil tussen niets en een klein beetje is natuurlijk een hoop, maar verandering is dan wel relatief.

Aan de andere kant is de fabel zo sterk dat de psychologie automatisch zijn werk doet. Niet de oester maakt het verschil maar je hersenen die je testosteron activeren.

Toen we deze zomer in Cancale (Noord Bretagne ) waren eindigde de wandeling langs de boulevard bij 4 kraampjes waar oesters werden verkocht van de oesterbanken 200 meter verder op.  De ultieme test om nog eens objectief te proeven of ik ze echt lekker vond. Voor 6 euro hadden we 12 oesters gescoord. Opengemaakt door een mevrouw die mijn libido niet direct verhoogde. Respect verdiende ze zeker voor haar handigheid en haar gastvrijheid.

fiets

Het kan de omgeving zijn Maar een oester vers uit het water, met een beetje Bretons zeewater en een beetje citroen is toch echt heerlijk. Zelf mijn jongste zoon ging zich te buiten aan deze goddelijke hap snot. Na een 2e bordje liepen we voldaan weer terug naar de auto.

Toen op de terugweg mijn zoon en ik tegelijk om keken naar een prachtige, voor mij veel te jonge, Française, voelde ik een stevige por tussen mijn ribben. “ Vandaag geen oesters meer”  zei mijn vrouw met een glimlach.

Ik knipoogde pijnlijk naar mijn zoon. Soms houden mythes zichzelf in stand.

Comments are closed.