Lekker lang leven?!

Lekker lang leven?!

Wie wil het niet, lekker lang, gezond en gelukkig leven. Hoewel je je tegenwoordig wel afvraagt waarom. Als ik s’avond door het dorp loop zie ik diverse gezinnen languit op de bank met tablet of laptop op schoot. Men is tegenwoordig meer met het leven van de ander bezig!

Laatst las ik een onderzoek van National Geographic naar de geheimen van lekker langer leven. Geen lab onderzoek naar genen en of cel structuren. Nee ze zijn gewoon gaan praten met mensen uit de zogenaamde Bleu Zones in de wereld. Het zijn allemaal mensen die het nodige hebben meegemaakt zoals de oorlog, honger enz. Bleu Zones zijn 5 gebieden in de wereld waar veel 100 plussers wonen. Sardinië is een van die gebieden

 

Kijkend naar het eetgedrag van de honderdjarigen gedurende hun leven zijn er overeenkomsten die je makkelijk kan toepassen anno 2013. Ik zal een paar voorbeelden geven:

  1. Eet niet te veel, gebruik kleine borden en kook net genoeg zodat je minder makkelijk 2x opschept.
  2. Wees terughoudend met vlees en als je toch vlees eet gebruik dan vlees van uitmuntende kwaliteit. Wissel het af met vis en of een vegetarische maaltijd.
  3. Eet voldoende fruit, zelf ontbijt ik al ruim 15 jaar met fruit zodat ik het de rest van de dag niet vergeet
  4. Eet veel groenten, veel mensen hebben en onderhouden nog hun eigen ” volks” tuintje
  5. Eet ongezouten noten als tussendoortje.
  6. En mijn favoriet! Drink regelmatig een glas rode wijn.

Als je dit zo leest is het geen onmogelijk opgave. Hooguit keuzes maken als je in de winkel staat. Zelf ben ik er van overtuigd dat als je zo eet het nog goedkoper is ook.

Een overeenkomst die niet met eten te maken heeft wil ik toch met jullie delen. Al deze mensen hadden een doel in hun leven, een sociaal netwerk (b.v. eten met de familie, lachen met vrienden) en waren dagelijks voldoende in beweging.

Ik geef toe, ik heb ook een laptop, een tablet en maak me ook wel eens schuldig aan misbruik hiervan.  En toch maak ik me zorgen over de gezinnen en de kinderen die gevangen zijn in het gemak van hun sociale internetwerk.

Lekker lang leven is gemakkelijker dan je denkt. Hooguit keuzes maken en bewust leven. Misschien moeten we daar dan maar een App voor maken!

Comments are closed.